Eerder met pensioen

Overweegt u om eerder met pensioen te gaan dan uw AOW-leeftijd? De vroegst mogelijke leeftijd om uw pensioen in te laten gaan is met 55 jaar. Er zijn twee mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan:

Deeltijdpensioen

Wilt u geleidelijk minder gaan werken? Dan kunt u er voor kiezen gedeeltelijk met pensioen te gaan èn gedeeltelijk te blijven werken. U laat dan een deel van uw pensioen alvast ingaan. Dit noemen we deeltijdpensioen. Doe dit altijd in overleg met uw werkgever. Over het gedeelte dat u blijft werken, bouwt u nog pensioen op. In onze brochure ‘Pensioen in Zicht’ leest u meer over alle keuzemogelijkheden die er zijn.

Volledig vervroegd met pensioen

Wilt u helemaal stoppen met werken en uw pensioen eerder in laten gaan? U ontvangt dan nog geen AOW. Er zijn mogelijkheden om dit financiële tekort te overbruggen door een deel van uw pensioen hiervoor in te zetten. Daarnaast heeft u de mogelijkheid om enige variatie aan te brengen in de hoogte van uw pensioenuitkeringen. Welke keuzemogelijkheid interessant voor u is, of welke combinatie van mogelijkheden, hangt af van uw inkomen, uw dienstverband en uw opgebouwde pensioen. Neem vooral contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Een lager pensioen

Beide mogelijkheden hebben invloed op de hoogte van uw pensioen. In totaal zal uw pensioen lager zijn dan wanneer u volledig zou blijven werken. Dit komt omdat u minder lang pensioen opbouwt èn uw opgebouwde pensioen uitgekeerd moet worden over een langere periode. Bekijk daarom goed of u uitkomt met een lager pensioen.

Vraag ons om een voorstel

U kunt voor beide mogelijkheden bij ons een vrijblijvend voorstel opvragen. Dan weet u precies wat eerder met pensioen gaan voor u betekent. Wilt u nog geen voorstel maar heeft u vragen. Neem in beide gevallen contact op met het pensioenbureau of bel ons op 020-6213 891.