Welke pensioenkeuzes kan ik maken?

Pensioen in Zicht P6 Illustratie(Aug23).jpg

Wilt u inzicht in de verschillende keuzes die er zijn als u met pensioen gaat?

Ga dan hier naar onze pensioenkeuzehulp.

Als u met pensioen gaat kunt u uw pensioenuitkering op maat maken. Passend bij uw persoonlijke wensen en behoefte. Er is meer mogelijk dan u denkt.

ruilen_ouderdoms_partner-65x65px.png

Wilt u een deel van uw ouderdomspensioen omruilen voor partnerpensioen voor uw partner? Dat kan op de pensioendatum.

vervroegen_uitstellen-65x65px.png

Wilt u eerder met pensioen gaan? Dit moet u ruim voor de gewenste ingangsdatum aanvragen. Bespreek dit met uw werkgever.


ruilen_partner_ouderdom-65x65px.png

Wilt u het partnerpensioen, of een deel daarvan, omruilen voor ouderdomspensioen voor uzelf? Dat kan op de pensioendatum.


hoog_laag_laag_hoog-65x65px.png

Wilt u beginnen met een hoger of juist een lager pensioen? Dat kan op de pensioendatum.


deeltijdpensioen-65x65px.png

Wilt u geleidelijk minder gaan werken? Dan kunt u ervoor kiezen een deel van uw pensioen alvast in te laten gaan. Bespreek dit met uw werkgever.


Meer weten over deze keuzes?

Lees ook onze brochure Pensioen in Zicht.

Er komen nieuwe pensioenregels. De verwachting is dat de nieuwe pensioenregels per 1 juli 2023 ingaan. Met het ingaan van de nieuwe pensioenregels komt er een nieuwe keuzemogelijkheid bij. U kunt er dan voor kiezen om maximaal 10% van uw pensioen in één keer te laten uitbetalen. Dat klinkt misschien aantrekkelijk maar heeft ook consequenties: zo krijgt u iedere maand een lager pensioen. En andere keuzemogelijkheden om uw pensioen op maat te maken vervallen dan. Heeft u toch interesse in deze nieuwe keuze? Neem dan contact met ons op.

ruilen_ouderdoms_partner-65x65px.png

Ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen

Als u met pensioen gaat en er is te weinig partnerpensioen voor uw partner meeverzekerd, dan kunt u een deel van uw ouderdomspensioen ruilen voor partnerpensioen. U krijgt dan een lager ouderdomspensioen. Maar uw partner krijgt dan wel een hoger pensioen van Provisum als u komt te overlijden nadat u met pensioen bent gegaan.

Let op! Dit is een eenmalige keuze! Als u eenmaal gekozen heeft om wel of niet te ruilen kan het niet meer ongedaan worden gemaakt. Meer informatie over het ruilen van pensioen is te vinden in de brochure ‘Pensioen in zicht’ en in het pensioenreglement.

ruilen_partner_ouderdom-65x65px.png

Partnerpensioen ruilen voor ouderdomspensioen

Naast ouderdomspensioen bouwt u ook partnerpensioen op. Er kunnen redenen zijn waarom u het partnerpensioen wilt ruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Misschien heeft uw partner zelf een goed pensioen of heeft u geen partner (meer).

Let op! Dit is een eenmalige keuze! Als u eenmaal gekozen heeft om wel of niet te ruilen kan het niet meer ongedaan worden gemaakt. Als u wél een partner heeft moet hij/zij het wel eens zijn met deze keuze. Meer informatie over het ruilen van pensioen is te vinden in de brochure ‘Pensioen in zicht’ en in het pensioenreglement.

vervroegen_uitstellen-65x65px.png

Eerder met pensioen

In plaats van met pensioen te gaan op 67 jaar kunt u er voor kiezen om uw pensioen eerder in te laten gaan. Dat betekent wel dat uw ouderdomspensioen lager wordt. Eerder met pensioen gaan heeft dus financiële gevolgen. De pensioenopbouw stopt eerder en het pensioen moet ook langer uitbetaald worden. U moet er rekening mee houden dat de AOW wellicht later ingaat dan uw vervroegde ouderdomspensioen. Kijk op www.svb.nl om te zien wanneer uw AOW ingaat. Kijk op onze website voor meer informatie over Eerder met pensioen.

De pensioenregeling voorziet niet in de mogelijkheid om uw pensioen later te laten ingaan dan de pensioendatum.

hoog_laag_laag_hoog-65x65px.png

Beginnen met een hoger of lager pensioen

U kunt de keuze maken om eerst een paar jaar een hoger ouderdomspensioen te ontvangen, en daarna een lager ouderdomspensioen. Vanaf dat tweede moment is uw ouderdomspensioen lager dan op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staat.

Let op! Dit is een eenmalige keuze! Als u hier eenmaal voor gekozen heeft, kan het niet meer ongedaan worden gemaakt.

U kunt ook de keuze maken om eerst een paar jaar een lager ouderdomspensioen te ontvangen, en daarna een hoger ouderdomspensioen. Vanaf dat tweede moment heeft u bij deze keuze een hoger ouderdomspensioen dan op uw Uniform Pensioenoverzicht (UPO) staat.