Waarom veranderen de pensioenregels?

De pensioenregels veranderen. Dit komt doordat Nederland een nieuw pensioenstelsel krijgt. Ons huidige pensioenstelsel is verouderd. Het filmpje legt uit waarom.

Afspraken over veranderingen in het pensioensysteem

Het pensioenakkoord van 2020 is de basis voor de nieuwe pensioenregels in het wetsvoorstel Wet toekomst pensioenen. De nieuwe pensioenregels zijn op 1 juli 2023 ingegaan. Het duurt dan nog een tijdje voordat we u kunnen vertellen wat de nieuwe regels voor u persoonlijk betekenen. Pensioenfondsen hebben tot uiterlijk 1 januari 2028 de tijd om de nieuwe pensioenregels in te voeren. Wij streefden ernaar de nieuwe pensioenregeling op 1 januari 2025 in te laten gaan. Maar dat zal niet gehaald worden. We zijn uitgelopen op onze planning. Onze leveranciers kampen met grote capaciteitsproblemen. Heel veel andere fondsen melden zich bij hen op hetzelfde moment. Die leveranciers maken voor ons de berekeningen die nodig zijn om goed afgewogen besluiten te kunnen nemen. Wij zullen u hier zo snel mogelijk informeren als er een nieuwe datum bekend is.

Sociale partners (C&A Nederland C.V. en de Ondernemingsraad van C&A) zijn aan zet

Pensioen is een arbeidsvoorwaarde, daar beslissen werkgevers en werknemers (OR) samen over. Zij bepalen hoe uw nieuwe pensioenregeling er uit komt te zien. Ze moeten op basis van de nieuwe regels veel keuzes maken. Allereerst moeten zij een keuze maken wat voor het soort pensioenregeling er komt. Er is een keuze tussen een solidaire of flexibele variant. Sociale partners hebben voorlopig gekozen voor de solidaire variant. Zodra alle details van uw nieuwe pensioenregeling bekend zijn, verwerkt Provisum alle wijzigingen in de pensioenadministratie. Pas dan kunnen we u vertellen wat de nieuwe pensioenregeling voor u persoonlijk betekent.