Terug naar Pensioenbericht

Domme vragen bestaan niet


Kennismaken met Melinda Onrust en Henri van Unen

Melinda (1973) en Henri (1966) zijn de stille krachten binnen het team op ons pensioenbureau. Samen met Diana Roodt en Henk Spitteler vormen zij met z’n vieren de pensioenadministratie. Waar Diana en Henk meer op de voorgrond treden, blijven Melinda en Henri meer op de achtergrond.

4-ogen principe
“Dat we op de achtergrond werken, is niet bewust afgesproken, maar zo gegroeid”, vertelt Henri. Melinda vult aan: “Het past ook meer bij onze werkzaamheden. Binnen ons pensioenbureau werken we volgens het 4-ogen principe. Dat betekent bijvoorbeeld dat één iemand een berekening voor een pensioenvoorstel voor een deelnemer maakt en dat de ander deze controleert. Henri en ik controleren de berekeningen die Diana en Henk maken. Zo weten we van elkaar ook waar we mee bezig zijn. Daardoor kunnen wij óók de vragen van mensen over hun pensioenvoorstel beantwoorden.”

Beter twee keer bellen
Henri: “Ik heb ooit eens samengewerkt met iemand, die mopperde altijd over mensen die vragen stelden: je moet gewoon lezen wat er staat. Maar zo werkt dat natuurlijk niet. Wij proberen alles zo duidelijk mogelijk te verwoorden. Maar als pensioen niet je vak is, snappen wij heel goed dat een brief of een pensioenvoorstel vragen oproept. We kunnen niet vaak genoeg benadrukken dat je ons dan gewoon moet bellen. Domme vragen bestaan niet. Liever dat iemand twee keer belt dan dat iemand achteraf spijt heeft van zijn of haar keuze. Uiteindelijk gaat het om de mens achter de deelnemer. En elk mens en elke situatie is uniek en heeft weer andere afwegingen. Wij zijn er voor om mensen inzicht te geven in hun keuzemogelijkheden en hen zo goed mogelijk te ondersteunen.”

Vanuit huis
Melinda: “We werken nog steeds vanuit huis. Ik kan mij bijna niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst op kantoor ben geweest. Het luchtzuiveringssysteem in ons kantoor is sterk verouderd en moet vervangen worden, zeker nu met Corona erg belangrijk. Een jaar geleden was het best wel stressen om het allemaal vanuit huis voor elkaar te krijgen. Dat was tijdens de eerste lockdown. Nu weten we bijna niet beter. Hoewel ik blij ben dat de jongens gewoon naar school kunnen. Ze zijn 11 en 14, dus missen ze soms de discipline om hun schoolwerk te doen. En ze moeten ook hun energie kwijt kunnen. Als de scholen dan sluiten is dat soms best lastig.” “Dat is voor mij anders”, zegt Henri, “mijn dochter woont nog thuis wat erg gezellig is. Zij is 24; dus die redt zich wel. En mijn zoon is 28. Hij heeft zijn studie afgerond en werkt.”

Ons werk is heel divers
“Werken met cijfers is niet het enige dat wij doen hoor”, zegt Melinda. “Ons werk is heel divers, omdat wij een klein pensioenfonds zijn. Wij zijn maar met een paar mensen. Dat maakt dat wij allrounders zijn. Bij grotere fondsen heb je vaak verschillende afdelingen en heb je specialisaties. Bij ons dus niet. Zo doen wij ook de premieberekening voor de te betalen pensioenpremie voor de werkgever en bereiden we notities voor het bestuur voor. Daarnaast zorgen wij voor een goed werkende pensioenadministratie en hebben zo nodig contact met de leverancier van de systemen”.

Gevoel voor cijfers
“Ook moeten wij iedere maand aan de toezichthouder, De Nederlandsche Bank, onze dekkingsgraad doorgeven. Die dekkingsgraad geeft aan of wij nu en in de toekomst in staat zijn aan onze pensioenverplichtingen te voldoen. Dat moeten wij dus melden”, vult Henri aan. “Binnenkort starten we alweer met de voorbereidingen voor de jaarrekening in het jaarverslag 2021. Het is dus wel handig dat Melinda en ik allebei iets met cijfers hebben.”