Terug naar Pensioenbericht

Leon Dijkstra (1989) is de jongste én nieuwste bestuurder van Provisum. “Het blijft altijd spannend tot het verlossende telefoontje van De Nederlandsche Bank (DNB) komt. DNB toetst namelijk of je geschikt bent.”

Goed luisteren naar elkaar om te verbinden

“Ik kan een vinkje bij geschikt zetten. Mijn papieren waren allemaal in orde. In onze bestuursvergadering van 22 april ben ik daarom officieel benoemd als bestuurder van Provisum namens de werknemers. Hartstikke leuk. Hoewel ik de jongste ben, voel ik mij niet geïntimideerd door de jarenlange ervaring binnen het bestuur. Ik ben recht door zee en zeg waar het op staat. Ik ben ook een verbinder. Ik vind het belangrijk dat mensen echt naar elkaar luisteren. Naar de woorden achter de woorden. En besturen met het grotere plaatje voor ogen. We gaan een interessante tijd tegemoet. Er komen nieuwe pensioenregels. We krijgen daardoor uiteindelijk ook een nieuwe pensioenregeling. Dat maakt onze taak als bestuurder extra uitdagend.“

Door de ondernemingsraad gekozen

“Heel even heb ik getwijfeld of het wel het juiste moment is om de taak van bestuurder bij Provisum op te pakken. Vorig jaar mei ben ik begonnen als Legal Counsel bij C&A. Een drukke baan. Dus toen ik gevraagd werd of ik wilde solliciteren op de vacature binnen het bestuur, moest ik daar toch even over nadenken. Ik ken mijzelf, ik wil beide taken meer dan goed doen. Uiteindelijk heb ik besloten om te solliciteren en heeft de ondernemingsraad mij gekozen uit de kandidaten. Provisum zag mij ook zitten en nu dus ook DNB. Het is een mooie kans om mij te verdiepen in de pensioenwereld. Zeker nu de pensioenregels gaan veranderen. Daardoor kan ik mijzelf verder ontwikkelen. Door de komst van een nieuwe pensioenregeling is het belangrijk dat we in goed contact staan met onze deelnemers. Daar wil ik mij voor inzetten.”

Wat drijft mensen?

“Een pensioenfonds besturen is nieuw voor mij. Maar ik heb wel veel ervaring opgedaan bij bedrijven die beleggen voor hun investeerders. Daar ging het ook over het beleggen, strategische (belangen)overwegingen en goed bestuur. Bij die investeringsfondsen hield ik mij ook bezig met vastgoed van winkelpanden, maar de laatste jaren meer op afstand. Ik wilde graag dichter bij de mensen en de onderneming daarachter staan. Het gaat uiteindelijk niet alleen om de stenen en/of de investering. Die combi vind ik in mijn baan bij C&A. Naast het behandelen van de juridische zaken, ben ik onder andere betrokken bij de winkelportefeuille van C&A en bijvoorbeeld onderhandelingen met verhuurders en dagelijkse vraagstukken zoals onderhoud en verbouwingen.. Het gaat niet alleen om de winkels zelf, maar ook over collega’s die er werken en de mensen die er winkelen. Dat maakt het heel tastbaar. Je krijgt mee wat onze organisatie en de mensen die er werken drijft. Het is echt een heel veelzijdige én uitdagende baan.”

De mens achter de bestuurder

“Mijn uitlaatklep is sport. Ik ben een allround sporter. Het liefst sport ik buiten; wielrennen en hardlopen. Mijn partner Milou en ik wonen samen met onze zoon Boas van 1,5 jaar, in Heemstede. We zijn niet getrouwd maar hebben een geregistreerd partnerschap. We zijn verhuisd van Amsterdam, zodat we/ik kunnen/kan fietsen en hardlopen in de duinen of op het strand. Daarnaast boks ik. Door te sporten, kan ik mij goed ontspannen: verstand op nul. Maar het maakt mij ook sterker. Niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Boksen is ook vooruitkijken. Je aanpak bepalen en nadenken over de volgende stap. Dat is precies wat ik ook doe in mijn werk.“

Mijn missie binnen Provisum

“Zoals ik al zei ben ik een verbinder. Ik vind het belangrijk dat wij ons als pensioenfonds verbinden met jongeren. Dat we hen bereiken. Dat is een uitdaging, want als je jong bent, boeit pensioen je minder. Dat is iets voor later, als je ouder bent. Jongeren hoeven wat mij betreft ook niet dezelfde pensioenkennis te hebben als een 55-plusser. Maar het is wel belangrijk dat ze Provisum kennen. En dat ze weten dat er momenten in hun leven zijn dat het goed is om contact met ons op te nemen. Daar ga ik mij voor inzetten."

Hoe kijk jij tegen pensioen aan?

“Ben je net als ik uit 1989 of jonger en vind je het leuk om een virtuele kop koffie met mij te drinken? Mail dan je gegevens naar info@provisum.nl. Ik vind het leuk om te horen hoe jij tegen pensioen aankijkt.”