Eerder met pensioen om het leven vieren
Sinds 1 februari 2020 is Anita van Beek (61) met pensioen. Ze werkte in een C&A vestiging in het midden van het land. Samen met haar man trekt ze er vaak op uit, naar het buitenland. “Door het coronavirus loopt het allemaal anders dan gepland”.
“Onze reis naar Oostenrijk ging niet door en ook het tripje naar New York niet. Jammer, maar onze gezondheid gaat voor. Ik ben deze maand 61 geworden, maar het was een rustige verjaardag dit jaar. Het zijn rare tijden, ik ben nog nooit zo lang thuis geweest.”
Niet meer afhankelijk zijn
“Nee, ik ben niet gestopt met werken omdat mijn man met pensioen gaat. Ik heb twee vriendinnen die ook bij C&A hebben gewerkt. Zij hebben mij aangestoken. Het is heerlijk om thuis en niet meer van een werkgever afhankelijk te zijn, zeiden ze tegen mij. Na 42 jaar werken bij dezelfde werkgever vond ik het welletjes. Ik had het nog heel leuk met de collega’s, maar de mentaliteit van sommige klanten ging mij steeds meer tegen staan. Zoals mensen de winkel soms achterlaten, is asociaal. En als je er wat van zegt, krijg je acht van de tien keer een grote mond. Daar had ik geen zin meer in.”
Vier voorstellen waaruit ik kon kiezen
“Dus heb ik gebeld met Provisum. Zij hebben mij een brief gestuurd met daarin meerdere voorstellen waar ik uit kon kiezen. Allemaal heel duidelijk, ik had eigenlijk geen vragen meer. Ik heb gekozen voor het voorstel met een combinatie van verschillende keuzemogelijkheden. Ik heb nu net zo veel inkomen als wanneer ik was blijven werken. Mijn vriendinnen hadden gelijk. Het is inderdaad heerlijk te kunnen gaan en staan waar ik wil. En bijkomend voordeel: ik hoef niet meer vrij te vragen als we weer een tripje hebben gepland. Ik mis wel de sociale praatjes met de collega’s. We kwamen altijd wat vroeger naar het werk om te starten met een kop koffie. Maar ja, door corona zitten zij nu ook thuis.”
Dit is wat Anita heeft gedaan:
Anita heeft maar liefst drie keuzemogelijkheden uit de brochure Pensioen in Zicht gecombineerd:
1) Een tijdelijk overbruggingspensioen tot AOW-leeftijd (keuze 01)
2) Een variabel pensioen, in dit geval een Hoog-Laag pensioen (keuze 03)
3) Omruilen partnerpensioen voor een hoger pensioen (keuze 04)
Door deze drie mogelijkheden te combineren, krijgt ze tot haar AOW-leeftijd een overbruggingspensioen. In haar geval is dat ongeveer gelijk aan het salaris toen ze nog werkte. De AOW-leeftijd van Anita is 67 jaar. Vanaf haar AOW-leeftijd krijgt ze een pensioenuitkering die ongeveer 20% is van het overbruggingspensioen tot haar 72ste. Daarna krijgt ze nog een pensioen van ongeveer € 150 bruto per maand. Dit ontvangt ze naast haar AOW.
Natascha Endema van het pensioenbureau: “Iedere situatie is uniek. Daarom kunnen wij geen richtlijnen geven. Anita heeft 42 jaar gewerkt, parttime. Dat geeft weer andere uitkomsten dan wanneer je 15 jaar fulltime hebt gewerkt. Wilt u weten wat in uw situatie mogelijk is? Neem dan contact met ons op. Dat kan per mail of telefoon op 020 6213891.