Veel gestelde vragen algemeen
U krijgt een nieuwe pensioenregeling omdat er nieuwe pensioenregels in de wet komen. De belangrijkste redenen voor deze nieuwe pensioenregels zijn:
- Duidelijker en persoonlijker pensioen: het wordt duidelijk wat er betaald wordt voor het pensioen en wat het oplevert. Straks bouwt iedereen een kapitaal op via een premieregeling. Een premieregeling wil zeggen dat is afgesproken hoeveel geld u en uw werkgever inleggen voor uw pensioen. Dat geld wordt belegd. U ziet straks hoeveel geld u samen met uw werkgever inlegt en wat het beleggen oplevert. Zo ontstaat een kapitaal voor uw pensioen. Provisum zal steeds een inschatting van uw pensioen maken op basis van dit kapitaal.
- Pensioen kan sneller omhoog dan nu: pensioenfondsen hoeven straks geen grote reserves meer aan te houden. Daardoor kan het pensioen sneller omhoog als het goed gaat met de economie. De keerzijde is dat de (verwachte) pensioenen ook sneller omlaag kunnen gaan. Pensioenfondsen doen er straks nog steeds alles aan om ervoor te zorgen dat de pensioenen van gepensioneerden zo min mogelijk omlaag gaan. En goed om te weten: het kapitaal kan nooit ‘op’ gaan, ook niet als u lang leeft. Met elkaar zorgen we ervoor dat iedereen altijd een pensioen krijgt.
- Het pensioen sluit beter aan bij uw inleg en de opbrengst van de beleggingen: mensen stoppen soms een tijd met werken, gaan parttime werken of beginnen voor zichzelf. De huidige regels voor pensioen passen daar niet goed bij. Het pensioen sluit dan minder goed aan bij de inleg en de behaalde opbrengst van de beleggingen. Met de nieuwe regels blijft het kapitaal voor uw pensioen groeien, ook als u weg bent bij een pensioenfonds. Het pensioenfonds blijft het geld beleggen.
Meer uitleg leest u hier.
Sociale partners maken afspraken over pensioen. Dit zijn de bij Provisum aangesloten werkgevers zoals C&A Nederland CV en hun werknemersvertegenwoordigingen zoals de Ondernemingsraad van C&A. Zij hebben gekozen voor de solidaire premieregeling. De verdere uitwerking van de nieuwe pensioenregeling heeft ook plaatsgevonden en ligt vast in het transitieplan.
In de nieuwe Wet toekomst pensioenen staat dat de huidige regeling standaard mee verhuist naar de nieuwe pensioenregeling tenzij dit financieel ongunstig is voor u. Bij Provisum zullen de opgebouwde en ingegane pensioenen mee worden verhuisd naar de nieuwe pensioenregeling. Hoe dit bepaald is, leest u in de vraag hieronder.
Dit is een zeer zorgvuldig en uitgebreid proces. Sociale partners (werkgevers en ondernemingsraden) hebben bepaald dat ze het huidige pensioen mee willen verhuizen naar de nieuwe pensioenregeling. Dit is o.a., vastgelegd in het transitieplan. De Vereniging van Gepensioneerden Provisum (VVGP) heeft hoorrecht. Dit betekent dat gepensioneerden, via de VVGP, hun mening aan sociale partners mogen geven. Dat gaat niet alleen over hoe de huidige pensioenen worden omgezet naar de nieuwe pensioenregeling. Ze mogen ook hun mening geven over het gehele plan dat over de overgang naar de nieuwe pensioenregels gaat. Dit plan noemen we het transitieplan. In dit plan is de mening van de VVGP opgenomen. Kortweg komt dit op het volgende neer:
"De VVGP realiseert zich dat met de te verwachten verhoging van de pensioenuitkeringen, (het resultaat van de uitdeling van de aanzienlijke overreserve), de voorspelbaarheid van toekomstige indexatie lager uitvalt. De hoge buffers die in het verleden ervoor zorgden dat er altijd geïndexeerd kon worden, bestaan niet meer; deze zijn immers verdeeld onder de deelnemers. De verwachting is dat de verhoging van de pensioenen op het moment van invaren dusdanig is dat dit het mogelijk mislopen van een toekomstige indexatie ruimschoots zal compenseren."
Sociale partners hebben vervolgens een verzoek ingediend bij het bestuur van Provisum om o.a. het huidige pensioen mee te verhuizen naar de nieuwe pensioenregeling. Meeverhuizen heet ook wel invaren. Het bestuur heeft dit verzoek uitgebreid beoordeeld en staat hier positief tegenover. Vervolgens hebben het Verantwoordingsorgaan (VO) en de Raad van Toezicht (RvT) nog iets over het besluit van het bestuur te zeggen. Het VO mag hier een advies over uitbrengen. Je kunt niet individueel bezwaar tegen het meeverhuizen maken. Daarom heeft het VO in de nieuwe pensioenregels meer rechten gekregen. Het VO heeft een positief advies gegeven. Uiteindelijk heeft de RvT ook goedkeuring gegeven.
Eigenlijk komt het er dus op neer dat het besluit om de huidige pensioenen mee te verhuizen naar de nieuwe pensioenregeling gezamenlijk door alle betrokken partijen is genomen.
De Sociale Partners en het fonds hebben het voornemen om ook de kapitalen die opgebouwd zijn bij ABN AMRO vanuit de vrijwillige - en excedentpensioenregeling mee te verhuizen naar de nieuwe pensioenregeling. Maar zij beraden zich hier momenteel nog op. In het transitieplan van januari 2025 zijn deze regelingen nog buiten beschouwing gelaten. Op het moment dat duidelijk is of en hoe deze regelingen ingebracht worden in de nieuwe pensioenregeling wordt dit in een addendum bij het transitieplan gepubliceerd op onze website. Betrokkenen zullen persoonlijk geinformeerd worden.
Hier niet mee verhuizen van de opgebouwde en ingegane pensioenen kan bijzonder nadelig uitpakken voor deelnemers. Niet alleen profiteren zij niet van de voordelen van het nieuwe stelsel, zij komen bovendien terecht in een zogenaamde ‘gesloten pensioenregeling’; een regeling waar geen nieuwe (jonge) deelnemers meer toetreden. Het deelnemersbestand wordt dan steeds ouder; het vergrijst. Dit leidt, al dan niet op de langere termijn, tot een (zeer) defensief beleggingsbeleid met relatief lage beleggingsrendementen. Ook leidt het tot (zeer) hoge uitvoeringskosten. Die hoge kosten leiden op hun beurt weer tot minder beleggingsrendement. Een spiraal naar beneden. De sociale partners hebben daarom gekozen om de pensioenen mee te verhuizen naar de nieuwe pensioenregeling. Dit is ook de wettelijke standaard. Alleen als dit tot een onevenredig nadeel voor een bepaalde groep belanghebbenden (deelnemers, gewezen deelnemers, gepensioneerden of de werkgever) leidt, mogen sociale partners hiervan afzien.
Ja, in de wet staat dat de huidige regeling standaard mee verhuist naar de nieuwe pensioenregeling tenzij dit financieel ongunstig is. Dit geldt ook voor reeds ingegane pensioenen. Er is door Sociale partners en Provisum voor gekozen om de reeds ingegane pensioenen ook mee te verhuizen naar de nieuwe pensioenregeling.
Bij de huidige dekkingsgraad van 148% gaat iedereen er straks flink op vooruit. U krijgt dan extra geld in uw persoonlijke pensioenvermogen gestort. Minimaal een maand voor we overgaan, laten we u zien hoeveel pensioen u heeft opgebouwd in de huidige regeling. U krijgt ook een inschatting van uw pensioen in de nieuwe regeling.
Of uw pensioen straks omhoog gaat is afhankelijk van de rendementen die behaald worden op de beleggingen.
De kans dat het pensioen van een gepensioneerde straks omlaag gaat is klein. We houden namelijk straks een reserve aan om verlagingen van reeds ingegane pensioenen zoveel mogelijk te beperken.
Krijgt u nog geen pensioen? Dan kan de waarde van de beleggingen gaan schommelen. Vooral de jongeren gaan dat straks merken. Maar we nemen minder risico bij de beleggingen naarmate u dichter bij uw pensioen komt. Het doel is dat uw toekomstige pensioen zo stabiel mogelijk is tegen de tijd dat uw pensioen ingaat. Bedenk dat het schommelen nu ook al gebeurt, maar dan achter de schermen. We beleggen het geld voor uw pensioen, zodat het kan aangroeien tot een bedrag waarmee u later een volwaardig pensioen krijgt. Het geld zal nooit opeens weg zijn, of je nu jong bent of oud.
Op dit moment kunnen wij u nog niet voorzien van persoonlijke informatie. Wel hebben de werkgevers die aangesloten zijn bij Provisum zoals bijv. C&A Nederland CV en hun werknemersvertegenwoordigingen zoals bijv. de Ondernemingsraad van C&A (sociale partners) afspraken gemaakt over hoe de nieuwe pensioenregeling er uit gaat zien. Deze afspraken zijn vastgelegd in het Transitieplan. U vindt deze op onze website. Wij hebben ook een samenvatting van dit Transitieplan gemaakt.
Wij kunnen u in november 2025 pas een eerste inschatting geven van wat de nieuwe pensioenregeling voor u persoonlijk betekent. Op basis van informatie bij de bovenstaande vragen kunt u wel een idee krijgen van de verwachte nieuwe pensioenuitkering ten opzichte van de huidige (Ga ik er op voor of achteruit?) en de compensatie die u eventueel ontvangt als u actief pensioen bij Provisum opbouwt.
U hoeft zelf niets te doen. Provisum houdt u op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de nieuwe pensioenregeling. Dit doen we door middel van de website en (digitale) nieuwsbrieven. Het is belangrijk dat wij uw e-mailadres hebben zodat u op de hoogte blijft van de ontwikkelingen. Is uw e-mailadres nog niet bekend bij Provisum? Geef deze dan door ons via e-mail (info@provisum.nl).
De wet met nieuwe pensioenregels is ingegaan op 1 juli 2023. Maar het duurt nog even voordat u de gevolgen daarvan merkt. Er komt eerst een overgangsfase van een aantal jaren. In die periode gaan werkgevers en vakbonden of andere werknemersvertegenwoordigingen met elkaar bespreken hoe ze alle regelingen kunnen aanpassen aan de nieuwe wet. Uiterlijk in 2028 moetden alle pensioenregelingen omgezet worden in een nieuwe pensioenregeling. De werkgevers die aangesloten zijn bij Provisum zoals bijv. C&A Nederland CV en hun werknemersvertegenwoordigingen zoals bijv. de Ondernemingsraad van C&A (sociale partners) hebben overlegd met elkaar over hoe de nieuwe pensioenregeling er uit gaat zien. Wij hebben tijd nodig om uw nieuwe pensioenregeling in ons administratiesysteem te verwerken. Natuurlijk zijn we al bezig met de voorbereidingen en informeren we u over de voortgang. We hopen voor 2026 over te gaan. Zo ziet het tijdschema eruit.
Dat kan helaas niet. Iedereen die meedoet aan een pensioenregeling, gaat pensioen opbouwen via een nieuwe regeling. Dat is zo afgesproken in de wet. U kunt geen bezwaar maken. Dat is zo afgesproken in de wet. Bedenk dat u uw pensioen niet kwijtraakt. Het gaat om een omrekening van (de waarde van) uw pensioen.
Nee. De nieuwe regels voor pensioen gaan niet over de AOW. Ze gaan over het pensioen dat u opbouwt of heeft opgebouwd via uw werk.