Uw risicovoorkeur en wat we ermee doen
De resultaten uit het onderzoek naar uw risicovoorkeur bij beleggingen gebruiken we voor het inrichten van de nieuwe pensioenregeling. 1.094 deelnemers hebben in maart meegedaan aan dit onderzoek. Jan Bezemer, voorzitter van de beleggingscommissie, vertelt wat Provisum met de uitkomsten doet.
Studie om verplichtingen en bezittingen op elkaar af te stemmen
“Pensioenfondsen brengen iedere drie jaar hun strategische beleggingsbeleid in samenhang met hun pensioenverplichtingen in kaart. Provisum ook. De pensioenverplichtingen (lees: pensioenuitkeringen) vloeien voort uit de pensioenregeling. We kijken dan hoe we zo kunnen beleggen dat we aan al onze verplichtingen kunnen blijven voldoen. Door wel 100.000 economische mogelijkheden door te rekenen, onderzoeken we hoe en met welke beleggingscategorieën (zoals aandelen , obligaties etc.) we de beleggingsmix het beste kunnen inrichten, en daarmee de pensioenen van onze deelnemers het beste kunnen beschermen. We kijken zowel naar varianten van ‘’als het economisch goed gaat’’ en naar varianten ‘’als het economisch slecht gaat’’. En alles wat er tussenin zit. Momenteel zijn we ook met zo’n studie bezig maar deze keer kijken we vooral naar de inrichting van de nieuwe pensioenregeling. In de oude studies kenden we de pensioenregeling precies. Nu moet de nieuwe regeling nog ontwikkeld worden.”
Onze deelnemers zijn iets minder bereid risico's te nemen dan gemiddeld
“We beoordelen in bovengenoemde studies ook hoeveel risico’s er in de verschillende beleggingsmixen zitten. Die vergelijken we met de risicovoorkeuren van onze deelnemers. Die kennen we doordat we eind maart een onderzoek naar de risicovoorkeuren hebben gehouden. In dat onderzoek keken we met name naar twee dingen. Hoeveel risico zijn onze deelnemers bereid te nemen? En kunnen zij eventuele tegenvallers in hun pensioen financieel opvangen? Uit het gehouden onderzoek in maart blijkt dat onze deelnemers, een lage tot zeer lage risicobereidheid hebben. Dit zien we ook vaak bij ander pensioenfondsen terug. Daar staat tegenover dat onze deelnemers meer dan de gemiddelde Nederlander financiële tegenvallers tijdelijk kunnen opvangen. Dat brengt de iets lagere risicobereidheid weer in evenwicht.”
Op zoek naar de optimale mix
“Als pensioenfonds zijn we steeds op zoek naar de optimale beleggingsmix in relatie tot onze uitstaande verplichtingen. Dan hebben we het over de mix tussen o.a. aandelen en (staats)obligaties. Aandelen hebben een hogere opbrengst. Maar aandelen brengen ook een hoger risico met zich mee. Jongeren kunnen meer risico aan, omdat zij nog vele jaren te gaan hebben voor zij met pensioen gaan (dit noemen we ook wel een lange beleggingshorizon). Zij kunnen het extra aandelen risico dat zij lopen als het ware uitsmeren over die jaren. Voor mensen die vlak voor hun pensioen zitten, willen we natuurlijk minder risico nemen. Dit kwam ook uit het onderzoek naar de risicovoorkeuren.”
Jongere deelnemers zijn bereid meer risico te nemen dan ouderen
“Daarom zullen we straks in de nieuwe pensioenregeling voor oudere deelnemers in verhouding meer, in minder risicovolle, (staats)obligaties beleggen. Die brengen wel minder op dan aandelen. De kunst is om het juiste omslagpunt te vinden. Wanneer bouw je de aandelen, die meer opbrengen, af? En wanneer en in welke mate ga je meer beleggen in (staats)obligaties? Maar ook voor ouderen blijven we een deel in aandelen beleggen. Dat is verstandig voor het zoveel mogelijk behouden van de koopkracht. Voor de bepaling van het optimale omslagpunt kijken we dus ook naar de mate waarin onze deelnemers risico’s kunnen en willen nemen.”
De dekkingsgraad verdwijnt
“In het nieuwe systeem heeft iedereen een eigen pensioenpot. Deze pot groeit door premiebetalingen en de opbrengsten van de beleggingen. Als het economisch tegenzit kunnen de opbrengsten uit de beleggingen tegenvallen. Dan kan het bedrag in uw potje ook dalen. Uit deze persoonlijke pot wordt uw pensioen betaald. Hoe weet u straks of het goed gaat met de eigen pensioenpot of niet? Nu geeft de (beleids)dekkingsgraad aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Die verdwijnt straks in het nieuwe pensioenstelsel. Maar we blijven u in het nieuwe pensioenstelsel ook op de hoogte houden. Dat doen we door u op de hoogte te houden van de waarde in uw eigen pensioenpot.”