Terug naar Pensioenbericht

Ik beslis zelf of ik mijn pensioen meeneem naar de nieuwe regeling

vraagvandmaand.png

Antwoord op de pensioenvraag van de maand augustus

Dit antwoord is helaas niet juist. 44% heeft het goede antwoord gegeven: ‘Sociale partners bepalen’. Of beter gezegd: zij brengen het balletje aan het rollen. Dan volgt een zorgvuldig proces. Het definitieve besluit geldt voor alle deelnemers van Provisum. Hier kan niet individueel van afgeweken worden.

Sociale partners (werkgevers en ondernemingsraden) bepalen eerst of ze het huidige pensioen wel of niet willen meeverhuizen naar de nieuwe pensioenregeling. Hebben ze hier een knoop over doorgehakt, dan dienen ze bij het bestuur van Provisum een verzoek in om het huidige pensioen mee te verhuizen naar de nieuwe pensioenregeling. Meeverhuizen heet ook wel invaren. Het bestuur neemt dit verzoek in behandeling. Het bestuur kan het verzoek goedkeuren of afwijzen.

Redenen om het verzoek af te wijzen

Het bestuur kan het verzoek om vier redenen afwijzen, namelijk als het meeverhuizen:

  1. onredelijk ongunstig is voor (oud-)werknemers, gepensioneerden of de werkgever;
  2. in strijd is met wettelijke regels;
  3. het nadeel voor de ene groep groter of kleiner is dan voor de andere groep;
  4. in strijd is met de verstandige en eerlijke manier waarop het fonds werkt.

Maar ook het Verantwoordingsorgaan (VO) en de Raad van Toezicht (RvT) hebben nog iets over het besluit van het bestuur te zeggen. Als het bestuur meegaat in het verzoek van sociale partners mag het VO hier een advies over uitbrengen. Je kunt niet individueel bezwaar tegen het meeverhuizen maken. Daarom heeft het VO in de nieuwe pensioenregels meer rechten gekregen. Adviseert het VO negatief, dan moet het besluit om het huidige pensioen mee te verhuizen opnieuw bekeken en overwogen worden. Uiteindelijk moet de RvT ook nog goedkeuring geven.

Niet over één nacht ijs

Het is van belang dat het proces en het besluit om het huidige pensioen mee te verhuizen zorgvuldig verlopen. Dat betekent onder andere dat de belangen van alle deelnemers goed zijn bekeken en afgewogen. Om die zorgvuldigheid te beschermen zijn er verschillende manieren en momenten ingebouwd om die zorgvuldigheid te beschermen. Eigenlijk komt het erop neer dat het besluit om het huidige pensioen mee te verhuizen gezamenlijk door alle betrokken partijen genomen wordt.

Daarbij komt dat de Vereniging van Gepensioneerden Provisum (VVGP) ook hoorrecht heeft. Dit betekent dat gepensioneerden, via de VVGP, hun mening aan sociale partners mogen geven. Dat gaat niet alleen over hoe de huidige pensioenen worden omgezet naar de nieuwe pensioenregeling. Ze mogen ook hun mening geven over het gehele plan dat over de overgang naar de nieuwe pensioenregels gaat. Dit plan noemen we het transitieplan.

Beleidsdekkingsgraad bij invaren

De hoogte van de dekkingsgraad bepaalt niet of ingevaren (meeverhuizen van het huidige pensioen) wordt of niet. Althans niet bij Provisum. Pensioenfondsen met een dekkingsgraad onder de 90% mogen het huidige pensioen niet meeverhuizen. Provisum zit ver boven die grens met haar huidige beleidsdekkingsgraad van 146,1%.

Terug naar het Pensioenbericht