Ricardo (1962) is 6 jaar met pensioen, maar staat nog volop in het leven. Hij is nog altijd druk bezig met zijn hobby: beleggen. De kennis die hij van beleggen heeft komt goed van pas. Op 24 september volgt hij Jan Bezemer op als voorzitter van de beleggingscommissie én als lid van het bestuur.
Provisum heeft de zaken goed op orde
“Ik vind het een eer om deel uit te maken van het bestuur van Provisum. Het zal niet makkelijk zijn Jan Bezemer te evenaren. Bovendien zijn het uitdagende tijden met de overstap naar het nieuwe pensioenstelsel. Met mijn 31 jaar ervaring in de beleggingswereld heb ik er alle vertrouwen in dat ik Jan Bezemer kan vervangen. Dat vertrouwen heeft onze toezichthouder De Nederlandsche Bank (DNB) gelukkig ook want zonder hun goedkeuring kun je geen bestuurder worden. Zij hebben wel eerst mijn hele CV doorgelicht, voordat ze instemden met mijn benoeming als bestuurslid. Voor mijn rol als voorzitter van de beleggingscommissie hebben ze dat zelfs voor een tweede keer gedaan.”
“Provisum is geen onbekende organisatie voor mij. Ik ben vijf jaar lid geweest van het Verantwoordingsorgaan (VO). Het VO controleert het bestuur en geeft gevraagd en ongevraagd advies. Ook in mijn dagelijkse werk bij COFRA had ik als belegger al met Provisum te maken.”
Het VO als kweekvijver voor het bestuur
“Lid zijn van het VO is een goede manier om veel te leren over pensioenzaken. Je kijkt mee met het bestuur, maar draagt nog niet alle verantwoordelijkheden voor het beleid. Het bestuur ontwikkelt beleid en het VO controleert het beleid. Ook kun je in het VO de benodigde opleidingen volgen als je ambities hebt om door te groeien naar het bestuur. Ondanks dat we geen groot pensioenfonds zijn, lukt het toch iedere keer om goede bestuurders te vinden onder eigen gepensioneerden en werknemers. Gelukkig geven de werkgevers daar ook alle ruimte voor. Ik ben zelf overigens bestuurslid namens de gepensioneerden. Dat betekent niet dat je dan alleen op de belangen van gepensioneerden let. Als bestuurslid ben je er voor iedereen.”
De nieuwe pensioenregeling - liever zorgvuldig dan te snel
“Ik zit ook in de projectgroep Wet toekomst pensioenen. Als projectgroep bereiden we de overgang naar de nieuwe regels voor pensioen voor. We laten ons daarbij ondersteunen door adviseurs. Die zijn overigens schaars, want álle pensioenfondsen stappen over op de nieuwe pensioenregels. Dat heeft wel wat vertraging opgeleverd. Bovendien was de wetgever wat traag met de uitwerking van bepaalde pensioenregels. DNB verschuift ook steeds de doelpalen en daar moeten we toch steeds in meebewegen of we dat nu leuk vinden of niet. Het is ook complex. We moeten veel goed afgewogen keuzes maken. Dat doen we liever zorgvuldig dan te snel. En als straks alle besluiten genomen zijn en de nieuwe pensioenregeling gereed is, komt de grootste uitdaging. Alles wat moeilijk is, heel eenvoudig en begrijpelijk uitleggen aan iedereen die bij ons pensioen opbouwt, ontvangt of heeft opgebouwd.”
Aan onze manier van beleggen verandert niet veel
“Onze beleggingsmix geeft de verhouding tussen aandelen en de meer stabielere obligaties weer. Aan die verhouding zal voor Provisum als geheel niet veel veranderen. Er komt wel verschil tussen de beleggingsmix voor jongeren en ouderen. Voor jongeren gaan we meer beleggen in aandelen. Zij hebben nog lang te gaan tot hun pensioen. Schommelingen in aandelen kunnen zij daarom goed opvangen. Vanaf 57 jaar werken we toe naar de uiteindelijke pensioenmix. Dat betekent dat we uw pensioen meer in obligaties en minder in aandelen gaan beleggen. Vlak voordat je pensioen ingaat, wil je natuurlijk niet met grote schommelingen te maken krijgen.”
Indexatie zoals we dat nu kennen verdwijnt
“In de nieuwe pensioenregeling is er ook een reservepotje om onverwachte gebeurtenissen op de financiële markten (gedeeltelijk) op te vangen. Dat reservepotje noemen we de solidariteitsreserve. Die reserve is er overigens niet om prijsstijgingen (inflatie) mee op te vangen. De compensatie van de prijsstijgingen door de pensioenen te verhogen (indexatie) moet uit het rendement op de beleggingen komen. Ik verwacht dat we door de overstap naar de nieuwe pensioenregels niet meer automatisch ieder jaar de prijsstijgingen volledig kunnen compenseren. Dat is anders dan we tot nu toe gewend zijn. Daar staat tegenover dat we niet meer zoveel buffers hoeven aan te houden. Bij de overstap naar de nieuwe pensioenregeling verdelen we die buffers. Daardoor is de verwachting dat iedereen er aan het begin pensioen bij zal krijgen. Hoeveel? Dat zijn we nu aan het berekenen, maar hangt ook af van de stand van de dekkingsgraad op 31 december 2025.”
Pa, laat mij maar, ik ben sneller
“Of ik naast beleggen ook nog andere hobby’s heb? Ik ben mij ervan bewust dat ik in een nieuwe fase van mijn leven ben aangeland. Dat vind ik wel een hele leuke fase waar ik met volle teugen van geniet. Vooral van de vrijheid die ik als gepensioneerde heb. Ook nu zijn er echt nog volop mogelijkheden om nieuwe dingen te leren. Bovendien hou ik van wandelen, fietsen en reizen, zo gaan mijn vrouw en ik graag naar Frankrijk. Wat wel jammer is dat je lichaam je er soms aan herinnert dat je geen 20 meer bent en dat anderen je daar fijntjes op wijzen. Zo was ik laatst aan het fietsen met mijn zoon. Hij kreeg een klapband waarop ik zei, ik fiets wel even snel naar huis en hij antwoordde: Pa, laat mij maar, ik ben sneller. Au!!!”