Kennismaken met Madelon Flint en Jelle ter Laak
Nieuw bestuurslid en nieuw lid Verantwoordingsorgaan
Madelon (1964) schuift vanuit het Verantwoordingsorgaan (VO) door naar het bestuur. En Jelle (1971) volgt Madelon op in het VO. Ze vertellen over hun taak en hoe ze daarnaar kijken. Maar ook waarom ze dit willen doen naast hun drukke baan.

Een aangename verrassing
Jelle (Manager Operations en IT bij het Investment office van Constanter – een stichting van de familie die bouwt aan een duurzame wereld) heeft net zijn eerste vergadering met het VO gehad. “Dat was een aangename verrassing. Het is een hele professionele club; waar een ontspannen sfeer hangt en waar ook ruimte is om met elkaar te lachen. Het VO heeft een controlerende taak richting het bestuur. Ondanks dat pensioen niet hun dagelijkse werk is, zitten er veel mensen in het VO die de ingewikkelde inhoud goed snappen.”
Verantwoordingsorgaan als kweekvijver voor het bestuur
Madelon (Director of Regions bij Porticus – een stichting van de familie die bouwt aan een rechtvaardige en duurzame wereld): “Ik ben van het VO naar het bestuur gegaan. Die overstap voelt prettig en vertrouwd, want als VO-lid heb je regelmatig overleg met het (dagelijks) bestuur van Provisum. Het VO is een beetje de kweekvijver voor het bestuur. Het is een goede manier om je te ontwikkelen op het gebied van pensioenen. Ik merk ook goed het verschil tussen de taak die je hebt als lid van het VO en als bestuurder. In het VO krijg je wel alles te zien, maar in het bestuur zijn er meer onderwerpen waar je wat van moet vinden. En dus zijn er ook meer vergaderstukken te lezen. Je gaat overal dieper op in en ik ben mij ook meer bewust van de risico’s die ons pensioenfonds loopt. Dat komt omdat je taak als lid van het VO meer adviserend en controlerend is. Terwijl je als bestuurder ook het beleid moet bepalen."
De maatschappelijke functie van pensioen
“Lid zijn van het VO of het bestuur is een tijdrovende klus, zeker als je net als wij er nog een drukke baan naast hebt. Dan moet je een bepaalde drive hebben om die tijd erin te willen steken”, zegt Madelon. “Voor mij is de maatschappelijke functie van pensioen een belangrijke stimulans. Het verzorgen van een goed pensioen voor onze deelnemers, vind ik belangrijk. Het is algemeen bekend dat mensen niet bewust met hun pensioen bezig zijn. Ook weten ze vaak niet hoe hun financiële situatie er straks uit gaat zien. Heb je wat achter de hand? Dan komt het vaak wel goed. Maar heb je dat niet? Dan kan je inkomen voor later een probleem worden."
Soms krijgen mensen minder pensioen dan ze verwachten
Jelle: “Dat herken ik wel. Het is soms een verrassing voor mensen dat ze na 40 jaar hard werken, veel minder pensioen krijgen dan ze verwachten. Niet omdat de pensioenregeling sober is, maar omdat het pensioen minder is dan het inkomen, dat je kreeg toen je nog werkte. Daar ligt een taak voor ons pensioenfonds. Maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij jezelf. Het werken aan dat bewustzijn is een van mijn drijfveren. Daarnaast vind ik pensioenen vakinhoudelijk ook boeiend. Dat het mijn ‘hobby’ is om met getallen en excelletjes te werken helpt, maar er zit nog een hele wereld achter pensioen en daar wil ik graag meer van weten.” Madelon: “Nou, cijfers en excelletjes zijn niet echt mijn hobby, maar ik los wel graag cryptogrammen op en ik bridge graag. Dan helpt het om analytisch te zijn. Bij bridge gaat het vooral om logisch nadenken, redeneren en analyseren."
We gaan een uitdagende tijd tegemoet
Madelon: “De verwachting is dat de nieuwe pensioenregels deze zomer ingaan. We krijgen tot 2027 de tijd om de nieuwe regels in te voeren. Toch zijn we al lang bezig met de voorbereiding. Er moet nog veel gebeuren. Iedereen gaat een eigen pensioenpotje krijgen. Daar moet je wel je administratie en systemen op aanpassen. Het is een uitdaging om iedereen te helpen goed inzicht te krijgen in wat je later mogelijk aan inkomen gaat krijgen. Dat is nu al een uitdaging, maar in de nieuwe pensioenregeling nog meer.”
Belangrijk om te weten
“Goed inzicht in je pensioen hebben is ook belangrijk als je pensioen nog heel ver weg is. Zeker als je jong bent, kun je door maandelijks iets opzij te zetten, je inkomen voor later aanvullen. Een klein bedrag over een lange tijd kan aardig aangroeien”, legt Jelle uit. Madelon: “Voor deelnemers is het belangrijk dat ze begrijpen dat hun pensioenpotje jaarlijks iets kan meebewegen met de economie. Naar boven, maar in economische slechte tijden ook naar beneden. Want dat hoort bij het nieuwe pensioenstelsel. Het is wel de bedoeling om grote schommelingen te dempen met een reserve. Dat past bij het voornemen van sociale partners (onder andere C&A en Ondernemingsraad van C&A) om te kiezen voor het solidaire contract.”
Doe jaarlijks een pensioencheck!
Beiden: “Zowel vanuit het VO als vanuit het bestuur kunnen we niet genoeg benadrukken dat mensen zelf moeten kijken hoe hun financiële plaatje er uit ziet. En of dit straks voldoende is. Dat is voor iedereen anders. De één kan met weinig toe, de ander geeft meer uit of heeft hoge vaste lasten. Het feit dat je pensioen opbouwt in een gezond pensioenfonds is niet voldoende. Doe jaarlijks een pensioencheck voor jezelf."