Wanneer moet u in actie komen?

waardeoverdracht-65x65px.png

Als u van baan verandert. U kunt uw eerder opgebouwde pensioen meestal meenemen naar de pensioenuitvoerder van uw nieuwe werkgever.


arbeidsongeschiktheidspensioen-65x65px.png

Als u arbeidsongeschikt wordt.



samenwonen_trouwen-65x65px.png

Als u gaat trouwen, samenwonen of een geregistreerd partnerschap aangaat.



scheiden-65x65px.png

Als u gaat scheiden of het samenwonen of geregistreerd partnerschap beëindigt.



buitenland-65x65px.png

Als u verhuist naar het buitenland.



werkloos-65x65px.png

Als u werkloos wordt.


Neem contact met ons op als u nog vragen heeft.

Meer informatie over deze onderwerpen leest u in laag 2.

waardeoverdracht-65x65px.png

Als u van werkgever verandert

Verandert u van baan en gaat u daardoor naar een andere pensioenregeling? De hoogte van uw opgebouwde pensioen per jaar bepaalt wat er met uw pensioen gebeurt. Wilt u weten hoe dat zit, kijk dan op de pagina met uitgebreide informatie over waardeoverdracht.

arbeidsongeschiktheidspensioen-65x65px.png

Als u arbeidsongeschikt wordt

Als u voor meer dan 35% arbeidsongeschikt wordt, heeft u recht op (gedeeltelijke) voortzetting van uw pensioenopbouw zonder dat u daar zelf nog premie voor betaalt. Deze premievrije pensioenopbouw is afhankelijk van de mate van uw arbeidsongeschiktheid. Het is belangrijk dat u de gevolgen van uw arbeidsongeschiktheid voor uw pensioen in kaart brengt. Meer weten? Bekijk de brochure hier. Houdt u ons op de hoogte van uw arbeidsongeschiktheid en de mate waarin u arbeidsongeschikt bent.

samenwonen_trouwen-65x65px.png

Als u gaat trouwen of samenwonen

Trouwen of een geregistreerd partnerschap aangaan is voor uw pensioenregeling hetzelfde. U moet goed kijken wat uw partner bij uw overlijden ontvangt aan partnerpensioen. Vindt u dat het partnerpensioen niet voldoende geregeld is, zorg dan dat u iets extra’s regelt.

Let op: als u ongehuwd samenwoont, heeft uw partner niet automatisch recht op partnerpensioen bij uw overlijden. Dat u samenwoont moet vastliggen in een notariële samenlevingsovereenkomst. Stuurt u ons een kopie van dat contract voor de administratie.

scheiden-65x65px.png

Als u gaat scheiden of uw geregistreerd partnerschap eindigt

Uw ex-partner heeft recht op de helft van het ouderdomspensioen dat u opbouwde tijdens het huwelijk of de periode van het geregistreerd partnerschap. U kunt met uw ex-partner afwijkende afspraken maken. Deze afspraken moeten worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Om ervoor te zorgen dat de ex-partner een deel van het ouderdomspensioen ontvangt, moet u of uw ex-partner binnen twee jaar de pensioenuitvoerder op de hoogte stellen van de scheiding en de eventuele afwijkende afspraken.

Let op: het recht op een deel van het ouderdomspensioen geldt niet voor ongehuwd samenwonenden. Ongehuwd samenwonenden moeten zelf afspraken maken over de verdeling van het pensioen.

Uw ex-partner heeft ook recht op het partnerpensioen dat u opbouwde tot de datum van uw echtscheiding of de beëindiging van het geregistreerd partnerschap. Voor het recht op het partnerpensioen hoeft u niets te doen. Tenzij uw ex-partner afstand doet van het recht, dan moet u ons wel informeren.

Let op: ook ongehuwd samenwonenden kunnen recht hebben op partnerpensioen. Meer weten? Bekijk de brochure (echt) scheiding en uw pensioen hier.

buitenland-65x65px.png

Als u verhuist naar het buitenland

Wij krijgen dat niet automatisch door van de gemeente vanwaar u vertrekt. Meld dit aan uw pensioenuitvoerder en vraag wat de gevolgen zijn voor uw pensioen. Indien u meer informatie over de gevolgen voor de AOW wilt, klik dan hier. Let op: ook als u binnen het buitenland verhuist, moet u ons daarover informeren.

werkloos-65x65px.png

Als u werkloos wordt

Als u werkloos wordt, stopt de pensioenopbouw. Het is belangrijk dat u de gevolgen van uw werkloosheid voor uw ouderdomspensioen en voor het partner- en wezenpensioen in kaart brengt. U hoeft ons niet zelf te informeren over uw werkloosheid. Dat gebeurt door de werkgever.


Voor meer informatie kunt u laag 3, de juridische en beleidsmatige informatie, raadplegen.